De laatste tijd komen steeds vaker berichten naar buiten dat grote online media zijn gehacked. Denk bijvoorbeeld aan de grote LinkedIn hack in 2012, waarvan de volledige impact, 117 miljoen gekraakte LinkedIn accounts, pas dit jaar bekend werd. Het is dus van groot belang dat je jouw accounts op LinkedIn, Outlook.com of bijvoorbeeld Facebook goed beveiligd. Met onderstaande vier stappen ben je een heel eind op weg naar goed beveiligde accounts.

1: Controleer je accounts
Er is een speciale website in het leven geroepen om je bestaande accounts te controleren, namelijk https://haveibeenpwned.com/.
Je vult je e-mail adres of gebruikersnaam in en krijgt direct te zien of deze gegevens buit zijn gemaakt bij een hack aanval.
Is de uitslag positief, en zijn jouw account gegevens ooit buit gemaakt?
Pas dan direct het wachtwoord aan voor het betreffende account.
2: Maak gebruik van verschillende wachtwoorden
Waarschijnlijk ben je dit blog nu aan het lezen en mag jij jezelf ook scharen onder de zeer grote groep gebruikers welke bij een groot aantal accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt.
Is dit het geval? Pas dan bij al je accounts het wachtwoord aan naar een uniek wachtwoord. Op het moment dat een hacker je wachtwoord voor LinkedIn heeft gekraakt zal hij dit wachtwoord voor elk ander account wat bekend is proberen, zoals bijvoorbeeld Facebook of PayPal. Als je overal hetzelfde wachtwoord hebt ingesteld heeft een hacker direct toegang tot alle accounts en dus mogelijk ook tot betaalinformatie!
3: Zorg voor complexe wachtwoorden
Jaar in jaar uit staan dezelfde wachtwoorden in de top-5 van meest gebruikte wachtwoorden.
En dit zijn dan ook nog eens uiterst makkelijk te kraken wachtwoorden.
De top-5 van meest gebruikte wachtwoorden in 2016 zijn: 123456, password, 12345678, qwerty, 12345.
Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat het gebruik van deze wachtwoorden uit den boze is. Zorg dus voor complexe wachtwoorden door gebruik te maken van hoofdletters, cijfers, leestekens en een minimum van 8 karakters.
Het beste is een zin als wachtwoord te gebruiken, dit is namelijk veel makkelijker te onthouden voor jou zelf en het wachtwoord wordt vele malen moeilijker te kraken door de lengte.
4: Verander regelmatig je wachtwoord
Als laatste wil ik je nog de tip meegeven om met enige regelmaat je wachtwoorden te wijzigen.
Stel; je hebt een zeer complex wachtwoord van wel 15 karakters.
Als je dit wachtwoord vervolgens nooit meer aanpast heb je er alsnog weinig aan. De kans dat ook dit wachtwoord in het verloop van de jaren gekraakt wordt is namelijk wel degelijk aanwezig.
Pas bijvoorbeeld eens in de 3 tot 6 maanden je wachtwoorden aan om een goede beveiliging van je accounts te kunnen waarborgen.
