Global-e

Hoeveel wachtwoorden heb jij in gebruik?

Vandaag de dag heb je bijna overal een wachtwoord voor nodig, denk aan toegang tot hardware, wifi, accounts, applicaties/apps en databases. Niet alleen zakelijk maar ook privé. En omdat werk en privé steeds vaker door elkaar lopen en devices zowel op het werk als thuis gebruikt worden, is het voor de meesten van ons een regelrechte ramp om dit allemaal goed voor elkaar te hebben.

Onderstaande afbeelding kwam ik tegen op LinkedIn en is een goed voorbeeld van hoe complex het aanmaken van een wachtwoord soms al is, maar het schreeuwt meteen – op een leuke manier – om aandacht.

Zoals mijn collega René van Seeters in het vorige blogbericht ook vermeldde, was de top-5 van meest gebruikte wachtwoorden in 2016: 123456, password, 12345678, qwerty en 12345. Dat zal je vast niet verbazen, nadat je bovenstaande afbeelding hebt gezien..

Heb je uiteindelijk voor je nieuwe app een goed wachtwoord gekozen, bij voorkeur bestaande uit letters / hoofdletters / cijfers / tekens, dan is de volgende vraag hoe je dit wachtwoord naast die 30-40 andere wachtwoorden moet gaan onthouden.

Gelukkig kan je hier tegenwoordig goede wachtwoord managers voor gebruiken, zoals LastPass en KeePass. Want Post-IT papiertjes onder het toetsenbord, dat is echt vragen om moeilijkheden.

LastPass en KeePass kunnen zowel zakelijk als privé gebruikt worden. Kom je er zelf niet uit om informatiebeveiliging op het werk goed te regelen, dan kunnen mijn collega’s je verder helpen. Bekijk onze pagina over ‘security’ voor meer informatie.