Global-e

Maak het ze niet te makkelijk

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, is het centrale informatieknooppunt en expertisecentrum voor cybersecurity in Nederland. De missie van het NCSC is het bijdragen aan het vergroten van de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving in het digitale domein en daarmee aan een veilige, open en stabiele informatiesamenleving (bron: https://www.ncsc.nl).

Een hele mondvol, maar wat doet het NCSC nu eigenlijk?

  • Zij zijn actief in het voorkomen van en reageren op cyberaanvallen: het beperken van schade staat hierbij centraal,
  • NCSC biedt veiligheidsadviezen aan diverse sectoren,
  • De organisatie publiceert factsheets en whitepapers en neemt deel aan diverse samenwerkingsverbanden met als doel de digitale veiligheid in Nederland te verhogen.

Met name dit laatste is voor de ‘gemiddelde’ digitale gebruiker interessant! Er zijn hierdoor diverse websites te vinden die begrijpelijke, direct toepasbare én betrouwbare informatie bieden over het veilig gebruik van internet. Informatie waarvoor je géén ICT-specialist hoeft te zijn.

1. Alert online
Test op de website van Alert Online bijvoorbeeld hoe alert jij online bent. Je krijgt direct uitleg en praktische tips om je kennis te verbeteren.
Klik hier of kopieer de volgende url in je browser: https://www.alertonline.nl/cyberskillstest

Ook vind je hier handige informatie om je smartphone ‘boefproof’ te maken: https://www.alertonline.nl/nieuws/2017/maak-jouw-smartphone-boefproof

Wat is een ‘password buddy’? Bekijk het filmpje van Isabel Provoost: https://www.alertonline.nl/isabelprovoost

2. Veilig Internetten
Deze website bevat algemene informatie over veilig internetten, diverse video’s en leerzame quizzen. Weet jij bijvoorbeeld wat een ‘botnet’ is?
Start de quiz hier: https://veiliginternetten.nl/quiztool/botnet/

3. Maak het ze niet te makkelijk
Deze website biedt niet alleen informatie over cybercrime, maar ook over diefstal op straat en woninginbraak: https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/

Dus haal wat lekkers in huis, plan een date met je password buddy en ga lekker quizzen.
Succes verzekerd!