Met spookvacatures worden werkzoekenden regelmatig op een verkeerd spoor gezet: de banen blijken eenvoudigweg niet te bestaan of zijn al lang vergeven. Nu doet zich een nieuw fenomeen voor, namelijk ‘dubieuze sollicitanten’. Eigenlijk een beetje het omgekeerde verhaal.

Als HRM-manager ontvang ik regelmatig sollicitaties per e-mail, zeker nu we een aantal ICT-vacatures hebben openstaan. Soms zijn deze berichten voorzien van een inleiding, maar altijd voorzien van bijlagen. Hierbij staat vermeld “CV” en vaak ook “sollicitatiebrief”.
Van diverse kanten ontvang ik sinds een paar weken waarschuwingen. In Duitsland ontvangen recruiters emails met twee bestanden, meestal een PDF en een Excel-bestand. Alles ziet er gelikt uit, er zijn geen spelfouten te zien. Ook de PDF ziet er na openen betrouwbaar uit. Maar dan……
Het Excel-bestand vraagt na het openen om macro’s in te schakelen. Vervolgens wordt er ransomware gedownload en dan zit je pas echt in de problemen.
Deze vorm van ransomware zorgt ervoor dat je alles kwijt bent. En dat ben je echt als je niet over een back-up beschikt. Maar je hebt ook een datalek en daar kan je hoge boetes voor krijgen, als het gaat om het lekken van persoonsgegevens.
Naar verwachting zal hetzelfde fenomeen zich binnenkort ook in Nederland voordoen. Aan iedereen, die net als ik dikwijls sollicitaties per e-mail ontvangt, dan ook het advies om hier heel alert op te zijn. Voorkomen is beter dan genezen.