Global-e

Ransomware: zie jij het verschil?

Inmiddels zien we de term “Ransomware” allemaal steeds vaker voorbij komen. Gelukkig zijn steeds meer gebruikers bekend met dit type malware en wat het effect is als je besmet bent geraakt. Waar nog wel verbetering in zit is het herkennen van een Ransomware mail. Zie jij het verschil?

We bestellen allemaal vrij regelmatig iets via het ‘World Wide Web’. Na je bestelling kan je een mail ontvangen van PostNL over de aflevering van het pakket, bijvoorbeeld met het bericht: “Wij troffen u helaas niet thuis, klik op de bijlage om te zien wanneer u uw pakket kunt verwachten.” Een dergelijke email van de welbekende firma PostNL zal wel legitiem zijn toch? Snel open je de bijlage om te zien wanneer je het pakket mag verwachten…

Bovenstaande situatie komt helaas nog erg vaak voor, met als gevolg een Ransomware infectie op het systeem, of in het ergste geval het gehele netwerk.

We ontvangen allemaal met enige regelmaat mail van bijv. PostNL, maar ook van de Rabobank, ABN-AMRO of onze verzekeringsmaatschappij. Hackers spelen hier slim op in door de huisstijl te kopiëren en een net bericht op te stellen. Vervolgens maken ze gebruik van de techniek “Spoofing” om te mailen met een emailadres, wat erg lijkt op het echte legitieme mailadres.

Hoe herken je nu die vervelende Ransomware mail?
Onderstaand 3 tips:

  1. Kijk altijd goed naar de afzender van de mail; is dit een vreemd buitenlands adres, of is het emailadres erg lang? Dan kun je er vanuit gaan dat het géén legitieme mail is.
  2. Bekijk de opbouw van de tekst; staat het vol met spelfouten? Wordt er Nederlands en Engels door elkaar gebruikt? Grote kans dat het géén legitieme mail is.
  3. Is er een bijlage bijgevoegd? Controleer altijd wat voor soort bijlage dit is. Check allereerst de naam van de bijlage. Gaat het bijv. om “Factuur1322353654134.zip” dan kun je ervanuit gaan dat dit een virus of iets dergelijks is. Verwijderen dus!

En hierbij nog een extra tip: probeer ook eens de Consumentenbond Phising Quiz! En kom erachter of jij een niet legitieme mail kunt herkennen.

Heb je vragen? Neem gerust contact op.