Global-e

Ransomware

Het is vrijdagavond 8 uur. Het weekend is net begonnen en je besluit de avond te besteden aan het uitzoeken van die honderden vakantiefoto’s op je laptop die je het afgelopen jaar hebt gemaakt tijdens die prachtige rondreis in Amerika.

Bij het openen van de eerste foto krijg je een foutmelding te zien: je kan de foto niet openen omdat deze beschadigd zou zijn. Wat vreemd, maar misschien is deze foto gewoon niet goed opgeslagen op de laptop. Dan de volgende foto maar eens bekijken, maar helaas geeft ook deze dezelfde foutmelding. Je krijgt het enigszins benauwd en besluit eens in een andere map te kijken of die foto’s nog wel te openen zijn. Je schrikt behoorlijk als je ziet dat alle foto’s de toevoeging .locky achter hun naam hebben gekregen en hierdoor niet meer te openen zijn. Je bent al je foto’s kwijt! Had je wel een goede back-up gemaakt?

Dit is wat je als gebruiker kan overkomen wanneer je geïnfecteerd raakt met de zogeheten “Ransomware”. Dit is een vorm malware die door hackers verspreid wordt en die alle bestanden op je computer versleutelt en als het ware gijzelt. Pas wanneer je de hackers het gevraagde bedrag van vaak honderden euro’s betaalt, worden je bestanden weer vrijgegeven. En zelfs als je betaalt is er geen garantie dat je ook werkelijk je bestanden terugkrijgt. Zoals je inmiddels begrijpt, is dit een zeer vervelende vorm van malware, juist omdat het met je persoonlijke bestanden aan de haal gaat.

Hackers verpreiden malafide mails naar duizenden, misschien wel miljoenen gebruikers over de hele wereld met daarin berichten dat je bijvoorbeeld nog een rekening open hebt staan en je in de bijlage de bijbehorende factuur kunt vinden. Wanneer je deze bijlage opent, wordt de malware vaak al geactiveerd en begint het alle bestanden te versleutelen.

Wat kun je als gebruiker doen om deze ellende te voorkomen of zo snel mogelijk te herstellen? Dat is relatief eenvoudig kan ik je vertellen!

Het allerbelangrijkste is dat je altijd zorgt dat je een recente en complete back-up maakt van je bestanden. Mocht je dan toch het slachtoffer worden van Ransomware, dan kun je door middel van deze back-up je bestanden redden.
Een tweede belangrijk punt is dat je goed oplet wat voor mail je opent en hoe deze is opgebouwd. Vaak zitten er veel spelfouten in malafide e-mails en weet je hierdoor dat je deze meteen moet verwijderen.
Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk; gebruik je gezonde verstand. Ontvang je een mail van een vreemde afzender, met een vreemde tekst of een bijlage eindigend op .exe (uitvoerbaar programma), je kunt deze mail dan maar beter verwijderen.

Laten we afspreken dat jij met deze tips geen slachtoffer zult worden van Ransomware.

Mocht je na het lezen van deze blog meer willen weten over het beschermen van jouw bedrijfsgegevens of heb je dringende vragen over security? Neem dan contact op met Bertram van Beers, b.van.beers@global-e.nl of 0161-888807.