Global-e

Veilig WhatsAppen

Toen ik vanmorgen wakker werd en ik mijn laatste berichten checkte op Whatsapp, merkte ik ineens een geel notitieblokje op.. ? End-to-end encryptie, what??


Jullie hebben het vandaag ongetwijfeld wel voorbij zien komen. Mocht je het nog niet hebben gezien, zodra je een nieuw berichtje typt en verstuurt in WhatsApp, verschijnt het onderstaande ‘notitie’ veldje. Wat bedoelt WhatsApp hier nu mee en wat is hiervan de doelstelling?

Mijn naam is Stijn van Dijck, werkzaam bij Global-e als Accountmanager. Graag vertel ik je in deze blog meer over de nieuwe ontwikkeling in ‘Veilig WhatsAppen’!
Naast Global-e kopt ook WhatsApp nu met de slogan Privacy en veiligheid zit in ons DNA. WhatsApp geeft namelijk aan dat vanaf nu gebruik wordt gemaakt van end-to-end encryptie, maar wat is dit nu eigenlijk?

End-to-end encryptie
Kort gezegd betekent dit dat de communicatie, welke je via WhatsApp voert, nu extra veilig is. Een goede stap voorwaarts, want met deze encryptie zijn (groep)chatberichten, foto’s, video’s, gesproken berichten, documenten en oproepen alléén nog maar leesbaar voor de ontvanger. Jouw berichten worden automatisch versleuteld met een encrypted slot, waarvan alleen de ontvanger de sleutel krijgt. Niemand anders kan de berichten lezen. Zelfs WhatsApp kan dit niet…

Privacy en veiligheid
Waar, bij de overname door Facebook, de discussie omtrent onze privacy oplaaide, blijkt dat Facebook de beveiliging van onze privacy verder opvoert.
Met deze end-to-end encryptie upgrade is WhatsApp opgeklommen tot één van de veiligste chat-apps. De nieuwe update is beschikbaar voor communicatie tussen alle platformen: Android, iOS, Windows Phone, Nokia S40, Nokia S60, BlackBerry en BlackBerry 10.

Het blijft opletten geblazen…
Is de end-to-end encryptie zalig makend? Nee. Uiteraard dien je zelf ook te blijven letten op een veilige opslag van jouw persoonlijke gegevens. Hoe doe je dat?

1: Check of de end-to-end encryptie ook werkt bij jouw ontvanger
Als een ontvanger een oudere versie van WhatsApp gebruikt, dan werkt de end-to-end encryptie niet. Ook kan men de end-to-end encryptie uitschakelen. In beide gevallen verschijnt het mooie ‘notitie’ veldje niet. Bij de gesprekken komt enkel deze melding te staan, als er gebruik kan worden gemaakt van de beveiligde techniek. Uiteraard kan je dit ook real-time checken, door in je WhatsApp gesprek te klikken op de naam van de WhatsApp-er, je ziet het volgende scherm, indien Encryptie is ingeschakeld verschijnt dit ook hier:

2: Check of dat je daadwerkelijk met de juiste persoon communiceert
WhatsApp-gebruikers kunnen elkaar verifiëren met een QR-code of lange cijfercode, waardoor je kunt checken of je daadwerkelijk met de juiste persoon communiceert.

3:  Sla de ontvangen gesprekken veilig op!
Indien je ontvangen (groep)chatberichten, foto’s, video’s etc. extern opslaat op bijvoorbeeld je thuis laptop, is het belangrijk om te zorgen voor een beveiligde back-up plek. Wanneer je foto’s vanuit WhatsApp opslaat op een laptop en deze laptop wordt gehackt, zijn je foto’s nog steeds niet veilig gesteld…

Axolotl-protocol
Deze nieuwe end-to-end encryptie is gebaseerd op het Axolotl-protocol van het bedrijf Open Whisper Systems. Een jaar geleden maakte dit bedrijf bekend samen te werken met WhatsApp om end-to-end encryptie in de app te bouwen. De oprichter van Open Whisper Systems, Moxie Marlinspike, is een bekende privacy voorvechter.

Samengevat is dus de gouden WhatsApp tip:
Weet met wie je Appt, zorg dat je je updates altijd in orde hebt én ga slim om met externe backup van je gevoelige gegevens!

Meer weten over het veilig opslaan van jouw bedrijfsgegevens?
Neem contact op met Bertram van Beers, b.van.beers@global-e.nl of 0161-888807.