Global-e

WiFi aanbieden, mag dat zomaar?

Iedereen wil altijd en overal gebruik kunnen maken van het internet. Het aanbieden van draadloos internet (WiFi) aan bezoekers van je bedrijf is dan ook steeds meer gemeengoed. Maar: mag je ook overal zomaar WiFi aanbieden?

Het aanbieden van WiFi. Dit is niet alleen bij uitstek een service naar je gasten toe, maar het dient ook nog een ander doel. Want om veiligheidsredenen wil je namelijk liever niet dat bezoekers gebruik maken van het eigen bedrijfsnetwerk!

Appeltje-eitje zou je denken: gasten blij, organisatie blij. Maar hoe zit het met alle wetgeving van tegenwoordig zoals de Telecommunicatiewet en de Wet Bescherming Persoonsgegevens?


Als je aan een duidelijk afgebakende groep internettoegang biedt, dan heb je met deze strenge wetgeving niets te maken. Biedt je bijvoorbeeld als restaurant internettoegang aan je gasten, of als bedrijf toegang aan je klanten en/of leveranciers, dan zit je dus goed.

Je bent als organisatie ook niet aansprakelijk voor illegale handelingen via de aangeboden internetverbinding als je slechts passief toegang tot het internet biedt. En met ‘passief toegang’ wordt dan bedoeld dat je als bedrijf niet actief screent of ingrijpt in wat mensen wel of niet mogen doen.

Wil je als aanbieder van internettoegang wel alles monitoren en controleren, dan krijg je te maken met de privacywetgeving. De Wet Bescherming Persoonsgegevens verbiedt namelijk het zomaar volgen of monitoren van personen, óók als ze dus je internetverbinding gebruiken. Zou je dit als aanbieder echt willen, dan kan je hiervoor een reglement opstellen. Voor veel organisaties zal dit echter al te ver gaan en zal mogelijk het blokkeren van bepaalde websites al voldoende zijn.

Uitgebreide informatie over dit onderwerp kun je lezen in de Factsheet van ICTRecht: Factsheet ICT Recht – aanbieden van WiFi.